NATKOM-tænkningen

Hvad er kompetence?

Kompetence er et begreb, vi ofte hører. Problemet er imidlertid, at kompetence ofte betyder noget forskelligt for forskellige folk og i forskellige kontekster. Der er derfor ingen udbredt enighed på tværs af professioner og landegrænser for hvad det vil sige at være kompetent. I talrige nyere tolkninger opfattes kompetence dog som en kompleks sammensmeltning af viden, færdigheder, holdninger, værdier og adfærd, hvor det at kunne handle kvalificeret i nye og ukendte situationer spiller en central rolle. Derfor er kompetence mere end bare viden plus færdigheder.  

En mekaniker har viden om hvad en motor er, færdigheder til at samle den, og kompetencer til at reparere en som ikke virker.

Hvad er naturfaglig kompetence?

I NATKOM-projektet har vi taget udgangspunkt i Weinerts generelle kompetencedefinition, og gjort den ’naturfaglig’:

”Naturfaglige kompetencer er de, for enkeltpersoner, tilgængelige eller lærbare kognitive færdigheder og evner der, forbundet med motivation, viljestyrke, socialt beredskab og sociale færdigheder, afstedkommer succesfuld og ansvarlig problemløsning i variable naturfaglige situationer” (Weinert, 2001, efter Wiesner & Schreiner, 2020, egen oversættelse, tilført ”naturfaglige”).

Essensen af ovenstående kan også udtrykkes kortere ved at tilføje ”naturfaglig” til Hermann & Kristensens (2004) kompetencedefinition:

”Naturfaglig kompetence er evne og beredskab til i handling at møde en given naturfaglig udfordring”.

Det er tydeligt at sådanne definitioner, omend generelt fornuftige, ikke er særlig handlingsvejledende i forhold til undervisning og læring i naturfag. Derfor opererer man i mange lande, inkl. Danmark, med flere underordnede naturfaglige kompetencer.

I Danmark er grundskolens naturfagsundervisning organiseret i fire naturfaglige delkompetencer: undersøgelseskompetence, modelleringskompetence, perspektiveringskompetence og kommunikationskompetence.

I NATKOM-projektet fokuserede vi også på læseplanernes fire naturfaglige kompetenceområder.

Vi gennemførte dog undervisning og evaluering af de naturfaglige kompetencer i tre ’rul’ således:

1. Undersøgelseskompetencen i kombination med kommunikationskompetencen

2. Modelleringskompetencen i kombination med kommunikationskompetencen

3. Perspektiveringskompetencen i kombination med kommunikationskompetencen

Dvs. undervisningsforløb og evaluering fokuserede i NATKOM-projektet udelukkende på ovenstående kombinationer. Andre kompetenceområder har ’lov’ at forefindes (og det gør de for det meste), men de havde intet fokus i planlægning, gennemførelse og evaluering.

Kommunikationskompetencen evalueres ikke særskilt i NATKOM-projektet, da kommunikation uden indhold ikke giver mening (’indholdet’ her er den førstnævnte kompetence i de tre ’rul’ præsenteret ovenfor). Ydermere opfattes kombinationen som en synergieffekt, hvor kommunikationskompetence er med til at give værdi til de andre kompetenceområder, og omvendt.

I NATKOM-projektet har der primært været fokus på formativ evaluering, idet vi ser formativ evaluering som evaluering for læring, mens vi opfatter summativ evaluering som evaluering af læring. Men uanset evalueringsform, skal evalueringssituationen bedømme inden for en ramme med en vis grad af ukendthed og usikkerhed (jf. projektets kompetencedefinition).

En oversigt over modeltyper, der anvendes i naturfagsundervisningen
Modeltyper

NATKOM Policy Paper: Anbefalinger til beslutningstagere

Dette Policy Paper tager afsæt i erfaringer vi har gjort os gennem de næsten 3 år med NATKOM-projektet. Dokumentet henvender sig til interessenter og politiske beslutningstagere, der beskæftiger sig med naturfag og evaluering, særligt i relation til grundskolen.

Læs mere